пятница, 11 ноября 2016 г.

ВСУПЕРЕЧ НАВ’ЯЗУВАНОМУ

Вибори президента США і неочікувана для багатьох, у тому числі в Америці, перемога Трампа обернулися штормом в інформаційному та політичному середовищі. В усьому світі. В Україні також. Особливо, якщо не забувати, що деякі провідні (а в нас немає непровідних) політики спробували внести свій «величезний» внесок у виборчу кампанію на боці Х.Клінтон. На практиці урочисто сіли у велику калюжу, вкинули країну у чергову халепу.
         Неприємні наслідки від цього ще попереду. А поки що похапцем підчищають свої дописи, коригують власні позиції на сторінках у соціальних мережах.


         Ще якось можна зрозуміти незчисленний корпус наших політологів, політтехнологів, експертів, які, з виглядом глибокого розуміння процесів у США, роздають оцінки і коментарі. Хоча виникає питання: звідки вони взялися, що вони читали, який їх практичний досвід, якою інформацією вони володіють, щоб просторікувати про дії, майбутні кроку 45-го президента США?
         Тепер про те, чому вибір американського народу посоромив висококваліфікованих соціологів та відповідні інституції.
         На мою думку, для цього варто заодно подивитися на те, чому не справдилися соціологічні дослідження відносно результатів референдуму в Великобританії на предмет виходу з ЄС та у Нідерландах з питання угоди про асоціацію України з ЄС.
         Вважаю, що задані тренди та агресивні кампанії із залученням найвищих осіб, призвели до того, що громадяни цих країн не афішували своїх позицій, прагнули уникнути остракізму, через те, що не слідують у заздалегідь і без них визначеному напрямку, стали такими собі, як підкреслило одне з видань, «сором’язливими трампістами». Очевидно, що соціологам ще належить проаналізувати такі тенденції і виробити додаткові підходи для вичерпного врахування настроїв людей. Головне - це усунути перепони, які змушують до приховування поглядів.

         І про надважливе: українській владі належить докласти надзвичайних зусиль і продемонструвати дивовижну політичну майстерність та гнучкість, щоб вийти із ситуації з підігруванням на виборах іншій стороні з якомога меншими втратами для України.

Інші статті: 



Комментариев нет:

Отправить комментарий