четверг, 15 марта 2018 г.

ІСТОРІЯ ЗАВЖДИ ПОРУЧ. ПРИЧОМУ ДЛЯ НАС У ЇЇ ГІРШИХ МОМЕНТАХ

Відвідавши радянську Росію у 1920 році видатний англійський філософ та громадський діяч Бертран Рассел написав книгу «Практика і теорія більшовизму». Зокрема, у ній є такі роздуми: «Над усім розвитком Росії і більшовизму з Жовтневої революції тяжіє трагічний рок. Незважаючи на зовнішній успіх, внутрішній крах розвивається неминучими етапами - етапи, які можна було б при достатній проникливості передбачити з самого початку. ... У принципах більшовизму більше бажання зруйнувати старе зло, ніж створити нове добро; саме з цієї причини успіхи в руйнуванні набагато більше, ніж в творенні. Пристрасть до руйнування надихалася ненавистю, яка неконструктивна. З цих істотних властивостей більшовицького способу мислення виросла готовність укинути Росію в безодню її сьогоднішніх мук. Тільки за зовсім іншого способу мислення може бути створений більш щасливий світ ».
«… Майже загальна бідність могла б розглядатися як менше зло порівняно з грядущим благом. Але вона несе із собою інші біди… Всезагальна нужденність робить людей жорстокими та впливає на політичну атмосферу».

Чи не нагадує це вам українське сьогодення? Адже немає більш небезпечного для долі країни й народу, ніж подібний стан мізків у більшості людей.


Комментариев нет:

Отправить комментарий