вторник, 1 марта 2016 г.

БІЛЬШОВИЗМ НАВИВОРІТ

На додаток до зганяння людей в об’єднані громади, їх накрили ще й масовою епідемією перейменувань населених пунктів, вулиць, провулків і проїздів, поваленням пам’ятників радянської доби. Звісно, відповідно до законодавства про декомунізацію.
Такі дії на фоні тотального невдоволення ситуацією в країни у багатьох викликають несприйняття та спротив. Розцінюється як намагання витравити з людей пам'ять. Провідники цього дійства мають свою мотивацію: не станемо жити краще, якщо залишатиметься минуле у вигляді ідолів комунізму у назвах та монументах.
Але, по-перше, у багатьох випадках заміна відбувається на нових ідолів і не на засадах майбутнього. Часто-густо без прив’язки до історії, без врахуванням думки краєзнавців. По-друге, політична кон’юнктура знову бере гору, втілюються політичні уподобання, дії на догоду моменту, щоб не запідозрили в нелояльності до нинішнього політрозкладу. Маємо  ту ж більшовицьку практику, але навиворіт. По-третє, ніхто не переймається тим, в яку суму обійдеться країні ця одномоментна акція. І йдеться не про таблички. Це ж і входження в глобальний інформаційно-навігаційний простір, необхідність переутвердження усіх документів, банківських реквізитів, печаток, друку нових атласів, путівників. І багато чого іншого. Увесь обсяг роботи і затрат ніхто не обраховував і, гадаю, навіть не уявляє. А це сотні й сотні мільйонів.
Нарешті, такі кавалерійські наскоки лише утворюють нові лінії розколів і розсварення суспільства. Така, з дозволу сказати, консолідація силоміць – це нові розлами. Місцеві вожчики, які хизуються своєю рішучістю у цьому плані, лише демонструють свій рівень відповідальності. Точніше – її відсутність.
Така ситуація означає, що в майбутньому приречені на нову хвилю перейменувань та перелицьовувань. Якщо дотепер чи не в кожному населеному пункті була вулиця Леніна, то зараз – С.Бандери. Ні, щоб поцікавитися історією, покопатися в архівах. І повертатися вже до історичних назв, остаточно й назавжди.

Коли вже будемо осягати свої корені? І як бути з людьми, які не сприймають таких новацій з кондачка? Що їм, в черговий раз втертися? Втертися можна, і не таке переживали, а те, що країну такою непродуманістю і поквапливістю зривають з якоря такої-сякої стабільності – це дуже погано.

Комментариев нет:

Отправить комментарий